Fındık
Huşugiller ailesinde büyüyen fındık insan bünyesine oldukça faydalı bir kuru yemiş çeşididir. Yuvarlak basit ve ağaçtaki yapraklarının kenar kısımları çift dişli olan fındık ilkbaharda çiçeklerini açar. Erkek çiçekler 5 ya da 12 santim uzunluğunda dişi çiçekleri ise 1 ya da 3 milimetre arasında değişiklik gösterir.
Fındık çeşit bakımından da türlere ayrılır. Bunlar kabuklu fındık, kavrulmuş fındık, iç fındık kavrulmuş iç fındık ve çifte kavrulmuş fındık olmak üzere farklı türlerini her daim tüketme imkanı bulunur.
Fındık çok yönlü kullanılabilen ve hemen hemen her noktası farklı değerlendirilebilen ender ürünler arasında yer alır. Fındık kavrularak tüketilebildiği gibi çiğ bir şekilde de tüketilebilmektedir. Çiğ ya da kavrulmuş fındık tüketmek istemeyen kişiler için ise farklı fındık ürünleri de bulunmaktadır. Fındık ezmesi bu ürünlerin balında gelmektedir. Besein değğeri açısından son derece önemli bir ürün olan fındığın hergün belirli bir oranda tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Fındık ezmesi fındığın ezilerek içine yağ, şeker gibi ürünlerin eklenmesi ile elde edilen bir üründür. Fındık ezmesi genellikle herkesin kahvaltı masasını süsleyen bir gıda maddesi olarak tüketilir.
Fındık ezmesi yapmak belirli bir aşama isteyen zor bir süreçtir.
Fındık ilk olarak fındıkların yılın belli zamanlarında ekimi gerçekleştirilir. Zaman geçtikten sonra ağaçta büyüyen fındıklar toplanır. Toplama işleminin hemen ardından fındıklar güneşin altına serilerek kuruması amaçlanır. Bu işlem de bittikten sonra fındıklar temizlenerek gerekli firmalara gönderilir.
Firmalar kendisine ulaşan fındıkların bazılarını iç çiğ fınık ve kabuklu çiğ fındık olarak tüketme amaçlı olarak değerlendirirken, bazılarını kavrulmuş iç fındık ve kavrulmuş kabuklu fındık olarak tükeilmesi, bazılarını da fındık ezmesi yapılarak tüketilmesi amacı çerçevesinde tüketici ile buluşmasını sağlamaktadırlar.
Fındık Fiyatları
Fındık fiyatları her yıl Toprak Mahsulleri Ofisinin belirlemiş olduğu fiyatlara göre müşterilerin hizmetine sunulur. Toprak Mahsulleri Ofisinin belirlemiş olduğu fiyatlar ise Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylı bir şekilde belirlenerek toprak mahsulleri ofisine söylenir. Bu ofiste fındıkları gelmiş olan fiyata göre belirleyerek satımını gerçekleştirir.
Kabuklu Fındık
Kabuklu fındık taze bir şekilde ağaçtan toplanmış fındıktır. Bu fındıklar genel olarak ülkemizde Karadeniz Bölgesi’nde yetişir. Fındık huşugiller ailesinin ılıman iklim türünü seven bir üyesi olarak bilinir. Fındık ağacının meyvesi sert bir kabuk içerisinde olur. Aynı zamanda fındığın içinde bulunan faydalı yağ ve nişasta da vücuda besin takviyesi açısından pek çok yararı vardır. Fındığın yararı sadece bununla da bitmez. Ayrıca fındık potasyum magnezyum kalsiyum demir çinko bakımından da oldukça zengin bir kuruyemiş veya meyve türüdür. İçerisinde bulunan e vitamini ile beraber protein de vücudun Omega 3 bakımından da iyi bir şekilde barınmasına fayda sağlar.
Kavrulmuş Fındık
Kavrulmuş fındık ağaçtan toplanan fındığın makinada kavrularak elde edilmesi ile oluşan fındığa verilen addır. Fındığın tüketiminin bu şekilde yapılması da insan vücuduna fayda sağlayacaktır. Fakat herhangi bir işlem görmeden çiğ bir şekilde fındık tüketmek kavrulmuş fındığa göre daha faydalıdır. Kavrulmuş fındık ya da iç fındığın insan vücudunda kalp ve damar sağlığına da pek çok faydası bulunur. Fındığın içerisinde herhangi bir doymamış yağ olduğu için insan kalbini koruyarak kişilerin kalp krizi riskini azaltmada da çok büyük etkisi vardır. Ayrıca yaşlı insanların korkulu kabusu olan kolesterolün düşmesine de çok yardımı vardır. Yaşlanmanızı da geciktirmek isterseniz her gün belirli miktarda fındık tüketerek de cildinizin üzerindeki çizgilerinizi ve kırışıklıklarınızı da kolay bir şekilde engelleyebilirsiniz.
İç Fındık
İç fındık ağaçtan toplanan kabuklu fındığın kabuklarından temizlenmesi ile ortaya çıkan fındıktır. Bu fındıklar düzgün bir şekilde temizlendikten sonra paketleme işlemi yapılarak marketlere ya da toprak mahsulleri ofislerine gönderimi gerçekleştirilir. Böylelikle fındığın bu şekilde satımının yapılması müşterilere oldukça kolay olacaktır. Şunu da söyleyebiliriz ki iç fındıklar genellikle bayram zamanı tatlılarda ya da günlük bir zamanda evde yapılan tatlıları da süsleme aracı olarak da tercih edilebilir.
Kavrulmuş İç Fındık
Kavrulmuş iç fındık ağaçtan toplanmış olan fındıkların kabuklarını temizledikten sonra yapılır. Fındıkların kabukları temizlendikten hemen sonra fındıklar makineye atılarak kısa süreli bir ısıl işleme maruz kalırlar. Isıl işlemden sonra bu fındıklar da gerekli yerlere giderek satımı diğer fındıklar gibi gerçekleştirilir. Fakat ısıl işlem alan fındıklar diğer fındıklara göre daha az yararı vardır.
Çifte Kavrulmuş Fındık
Çifte kavrulmuş fındık kavrulmuş fındığı tekrar bir ısıl işleme maruz kalması ile elde edilen fındığa verilen addır. Bu fındıklar genellikle diyabeti önleyebildiği için 2. tip diyabete olumlu etkileri vardır. Bu fındıklar kötü seviyedeki kolesterolü azaltarak vücudun iyi kolesterol seviyesini düzenler. Ayrıca kan basıncını düzenleyerek kişilerde inme ve kalp krizlerini engellemede de birebirdir.